Η διαδικασία ανάρρωσης από το πένθος

Η διαδικασία ανάρρωσης από το πένθος

Η διάρκεια και η διαδικασία του πένθους αποτελεί ένα ανεξάντλητο θέμα. Πέραν των κοινών σημείων για όλους μας, όσον αφορά την διαδικασία του φυσιολογικού πένθους, δεν παύει για τον κάθε άνθρωπο να είναι προσωπική υπόθεση. Στην ερώτηση «πόσο θα διαρκέσει το πένθος μου»ή «πότε θα σταματήσω να πονάω», η απάντηση δεν είναι ποτέ η ίδια. Μερικοί από τους παράγοντες που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας στην διαδικασία της ανάρρωσης είναι:

  • η ψυχολογική κατάσταση του πενθούντα, πριν την απώλεια (το άτομο με κατάθλιψη δυσκολεύεται περισσότερο),
  • η σχέση με τον εκλιπών (αν είχε εξαρτητική σχέση με τον εκλιπών η διεργασία του πένθους περιπλέκεται)
  • η υποστήριξη από το περιβάλλον του (το άτομο με καλό υποστηρικτικό περιβάλλον από συγγενείς και φίλους διευκολύνει την διεργασία).

Όταν το άτομο είναι σε θέση να εκφράσει την οδύνη του, να προσαρμοστεί σε μια νέα ζωή χωρίς τον εκλιπόντα και να αποδεχτεί την πραγματικότητα τότε, η διάρκεια του πένθους μειώνεται αρκετά.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πως οι τελετές του πένθους διευκολύνουν την διεργασία της πένθιμης περιόδου και επιτρέπουν στον πενθούντα να αισθανθεί και να μοιραστεί την θλίψη του. Τις περισσότερες φορές η διαδικασία προετοιμασίας της τελετής λειτουργεί ανακουφιστικά αφού ο πενθούντας νιώθει να φροντίζει μέσα από αυτήν, τον εκλιπόντα.

«Η μεγαλύτερη θλίψη δεν προέρχεται από την απώλεια του θανάτου. Είναι η θλίψη για την αγάπη που ποτέ δεν ζήσαμε. Γι’αυτό, η άνευ όρων αγάπη είναι αυτή που μας απελευθερώνει από το φόβο του θανάτου»

 

Elisabeth Kubler Ross,1995